FAQ: Kan gellak over acryl of UV gel worden aangebracht?


Gellak wordt voornamelijk (bijna overal) gepromoot om het over je natuurlijke nagels aan te brengen als een soort 2.0 vervanging voor nagellak …
* makkelijk aan te brengen;
* geen droogtijd (2 min. in UV, 30 sec in UV LED);
* blijft 2 weken zitten;
* enzovoort…

 

Maar als je van jezelf erg dunne, plooibare, inscheurende … nagels hebt, is een extra verstevigende laag, zoals UV gel of acryl toch wel erg prettig.

 

Hieruit krijg ik vaak de vraag of je de gellak ook over UV gel of acryl aan kan brengen, omdat dat toch wel makkelijk zou zijn om even snel je kunstnagels een langdurig kleurtje te geven.

 

Praktijksituatie:
Als mijn smile line weer aan verversing nodig is, en ik geen zin heb ik een lange refill, vind ik het zelf altijd wel makkelijk om mij nagels zodanig op te vullen dat de bolling weer goed ligt en de uitgroei bij de nagelriemen is bijgewerkt. Aan de smile line heb ik dan niets gedaan, maar dan doe ik een kleurtje over de hele nagel om dat te camoufleren … Een gellak biedt in dit geval een erg snelle uitkomst.

 

1) Over UV gel

Gellak aanbrengen over UV gel is geen probleem. Omdat beide producten uit “dezelfde ingedriëntengroep” (om het zo maar te noemen) komen hechten ze goed op elkaar.

 

Hoe?
* op een nieuw gebouwde gelnagel
Wanneer je de nagel hebt gebouwd met normale UV gel (of een soak off UV gel), breng je de kleur gellak gewoon aan over de plaklaag van de uitgeharde UV gel. (eventueel 2 laagjes gellak voor een dekkend resultaat – tussentijds uitharden).
Over de plaklaag van de gellak kan je de UV top coat aanbrengen en uitharden. (of de gellak top coat)

 

* op een “oude” gelnagel
Ben je toe aan een (nieuw) kleurtje op je bestaande gelnagels?
Vijl de laag top coat en eventueel eerdere laag gellak kleur van de nagel, zodat je eigenlijk weer op de bouwlaag van de gelnagel zit. Maak de nagel stofvrij en breng de gellak aan. (ook eventueel weer 2 lagen). Breng de top coat aan over de plaklaag van de gellak.
Gebruik bij het stofvrij maken van de nagel geen alcoholhoudend product. Dit kan de hechting van de gellak verminderen. (gebruik je dit wel, zorg er dan voor dat het zeker volledig vervlogen is vooralleer je de gellak aan brengt.)

 

2) Over acryl

Gellak over acryl aanbrengen kan wat lastiger zijn. Vaak hoor (en lees) ik dat gellak over acryl sneller los laat.

 

Werkwijze:
Acrylnagel opruwen (tot de laatste builderlaag) en stofvrij maken.
Gebruik een vrij grove vijl: het acryloppervlak mag niet te glad zijn, anders hecht de gellak niet goed (een witte blokbuffer is te zacht).
Bij het stofvrij maken ook geen gebruik maken van een alcoholhoudend product.
Laagje kleur gellak dun aanbrengen en uitharden. Eventueel een twede laagje gellak aanbrengen en uitharden.
UV gel (of gellak) top coat aanbrengen over het plaklaagje van de gellak en uitharden.

 

Mocht het met deze werkwijze niet goed blijven zitten, dan zou je kunnen proberen om eerst een laagje base gel, of 1 fase (soak off)  gel aanbrengen over de acryl en de gellak aanbrengen over de plaklaag van deze gellaag.

 

In de praktijk!
Vandaag (12-01-2014)  heb ik de proef op de som genomen … ik heb mijn oude acrylnagels easy-peasy opgevuld en er een laag gellak over aangebracht. Ik ben benieuwd…(meestal doe ik dit enkel als ik gelnagels heb).

 

De beginsituatie waren mijn kerstnagels, die inmiddels al ruim 3 weken uitgegroeid waren:
fd3D-A-02

Ik heb de bloemen, laag top coat, eventuele lucht en de bolling weg gevijld. De randen (achterkantjes)  heb ik ingeblend. De nagelriemen heb ik weer naar achteren geduwd, het stukje natuurlijke nagel heb ik opgeruwd, geprept en geprimed. (zie blogpost “De natuurlijke nagel voorbereiden (stappenplan)“, maar pas dit dan enkel op het stukje natuurlijke nagel toe)

 

Ik heb de nagel verder opgebouwd met een builder acryl, waarmee ik de achterkant weer heb opgevuld en de bolling (stress punt) weer op de goede plek heb gezet.

 

Daarna heb ik nagel gemodelleerd. Hierbij heb ik een vrij grove vijl (100) gebruikt om ervoor te zorgen dat dit de hechting van de gellak ten goede komt. De nagel heb ik grondig stofvrij gemaakt met een nagelborsteltje. (zie blogpost “De nagel modelleren“)

 

Op deze basis heb ik 1 dunne laag gellak aangebracht en 2 min.uitgehard in een UV lamp. (de gebruikte gellak kleur is “Parelglans donkerblauw” uit het Prachtnagels-assortiment.). Omdat het een goed dekkende kleur is, heb ik maar 1 laagje gellak hoeven aan te brengen. Over het plaklaagje van de gellak heb ik de Quick Finish /UV top coat aangebracht en ook weer 2 min. uitgehard in de UV lamp.

 

In principe zou de nagel nu klaar zijn, maar aangezien ik enkel een kleurtje wel een beetje saai vind, heb ik op de ringvinger een 3D bloempje gemaakt.
(hiervoor heb ik gebruik gemaakt van pastel blauw acryl poeder voor de bloemblaadjes en zilver glitter acryl poeder voor de bloemkernen)
En nog wat snelle stipjes met een zilveren striper icm een dotting tool.

gloac-01 (sorry voor de crappy foto :s)

 

Ik ben benieuwd hoe lang de gellak het uithoudt over de acryl… ik houd jullie op de hoogte.

 

Update: 19-01-2014 (1 week verder…)

De gellak is op 9 van de 10 acrylnagels nog volledig in tact.
Op mijn duimnagel is het hoekje los gekomen, maar dat is eigenlijk wel mijn eigen schuld: ik heb een te dicht pistachenootje proberen open te breken met mijn duimnagel … het pistachenootje heeft gewonnen …

 

 

Wat is jullie ervaring met het aanbrengen van gellak over UV gel of acryl?